Neem zeker ook van maandag 15 januari t.e.m. zondag 21 januari deel aan onze TRIXXO Pink Walk Challenge!
De opbrengsten worden intregraal geschonken aan Pink Ribbon vzw.
Evy Valée - huishoudhulp Sint-Truiden
Evy (39) is reeds 15 jaar huishoudhulp bij TRIXXO Sint-Truiden en kreeg in 2021 de diagnose van borstkanker. Sinds januari 2023 is ze na anderhalf jaar terug aan het werk.
- Hoe heeft TRIXXO jou als werkgever tijdens deze periode ondersteund?
“Ik voelde echt dat de medewerkers van TRIXXO begaan waren met mij. Op regelmatige basis kreeg ik een telefoontje van de consulenten van mijn kantoor in Sint-Truiden. Naast checken hoe het met me ging, gaven ze me een goede uitleg over papierwerk i.v.m. langdurige ziekte en hielden ze me goed op de hoogte. Ze zochten zelfs een huishoudhulp voor me om me te ondersteunen in het huishouden. Ik heb echt consulenten uit de duizend!”
- Hoe verliep de terugkeer naar de werkvloer na deze periode?
“Mijn terugkeer is goed verlopen. Ik had wel schrik omdat ik iemand ben die niet graag half werk doet. Voor mijn ziekte werkte ik 35 uur per week. Nadien ben ik progressief opgestart met 20 uur per week. Sinds vorige week ben ik terug 28 uur per week aan het werk. TRIXXO heeft over de hele lijn begrip getoond en me zelf laten beslissen hoeveel ik werkte.”
- Hebben je klanten hun medeleven getoond tijdens jouw ziekteperiode?
“Ik kreeg tijdens mijn ziekteperiode veel steun van mijn klanten. Minstens 1x per week belden ze me om te vragen hoe het met me ging. Ze stonden echt achter mij en hebben bijna allemaal op me gewacht of na vervanging opnieuw naar mij gevraagd. Er is veel respect in beide richtingen, ik voel echt dat ze me appreciëren.”
- Heeft borstkanker vandaag nog een impact op jou?
“Elke zes maanden ga ik op controle. Aangezien ik op jonge leeftijd al te weten kwam dat ik erfelijk belast ben en me daardoor regelmatig liet controleren, werd mijn ziekte vroeg opgespoord. Mentaal ging het altijd al goed met me, ik ben er helemaal voor gegaan. Fysiek ben ik niet meer dezelfde persoon als enkele jaren geleden. Gelukkig heeft TRIXXO hier als werkgever begrip voor.”
- Wat heeft jou het meest geholpen tijdens deze moeilijke periode?
“Mijn dochtertje heeft me echt door deze periode gesleurd. Op het moment van mijn ziekte was ze vijf jaar. Haar vreugde zien en zien hoe ze zo goed mogelijk voor me wilde zorgen. Ik zei tegen mezelf: ‘Voor haar doe ik het allemaal.’”
- Onderneem je zelf acties ten voordele van organisaties als Pink Ribbon?
“Ik onderneem geen specifieke acties, maar enkele maanden geleden kwam ik op sociale media een post over Pink Monday tegen. Ik vond het meteen een heel goed initiatief voor TRIXXO, aangezien we overwegend vrouwelijke collega’s hebben en er een beetje taboe heerst rond mannen met borstkanker, net zoals er eentje heerst over mannelijke huishoudhulpen. De ideale organisatie om ons hiervoor in te zetten dus!”
Nathalie Gielen - Backoffice verantwoordelijke Dienstencheques
Nathalie Gielen werkt als Backoffice verantwoordelijke dienstencheques op het hoofdkantoor van TRIXXO. Haar moeder werd in de periode van 2007 tot 2008 getroffen door borstkanker.
“Door de ziekte van mijn moeder ben ik me bewust van het risico en laat ik me jaarlijks controleren op borstkanker. Tijdens haar ziekteperiode heeft mijn moeder omwille van haar chemobehandelingen een pruik gedragen. Onlangs doneerde ik voor het eerst zelf mijn haar. Ik hoop dat ik hierdoor nu mijn steentje heb kunnen bijdragen opdat iemand anders zich terug wat meer vrouw mag voelen tijdens deze moeilijke periode, net als mijn moeder destijds.”
Elke Cuijvers - Payroll Manager
Elke Cuijvers werkt als Payroll Manager op het hoofdkantoor van TRIXXO. In haar omgeving kwam ze helaas al enkele keren in aanraking met borstkanker.
“Ondertussen heb ik al 3x mijn haar kort laten knippen voor donatie. Mijn laatste donatie dateert van ongeveer 2,5 jaar geleden. Om een taboe de wereld uit te helpen: ook geverfd haar komt in aanmerking om gedoneerd te worden. Bij deelnemende kappers is een knipbeurt bij een donatie trouwens ook gratis. Een heel mooie en hartverwarmende win-winsituatie dus!”
Elien Philips - Marketing & Communication Officer
Elien Philips werkt sinds 2,5 jaar als Marketing & Communication Officer op het hoofdkantoor van TRIXXO. Bij haar moeder werd begin 2020 de harde diagnose van borstkanker vastgesteld.
- Wat heeft jou het meest geholpen tijdens deze moeilijke periode?
“Steun van familie en vrienden, maar vooral vanop afstand, want 2020 is ook het jaar dat de coronapandemie startte.”
- Waarom is een initiatief als Pink Monday voor jou belangrijk?
“Ik vind het persoonlijk heel mooi dat organisaties zoals Pink Ribbon zich het hele jaar door inzetten voor bewustwording rond borstkanker. Zoveel mensen komen hier ooit - direct of indirect - mee in aanraking. Hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans dat je het overleeft uiteraard. Een dag als Pink Monday is voor mij, en hopelijk ook voor veel andere personen, een goede reminder om er nog eens extra aandacht aan te geven. Een reminder om tijdig die belangrijke controle in te plannen. Een reminder om nog eens stil te staan bij alle mensen die momenteel vechten tegen deze verschrikkelijke ziekte.”
- Heb jij bepaalde conclusies getrokken uit de ziekte van je mama?
“Sowieso was dit een reality check en een extra aanmoediging om elke dag te genieten van het leven, want het kan heel snel omslaan. Dus dat doe ik ten volle. Ook jaarlijks op controle gaan, zelfs op jonge leeftijd, hebben ze me aangeraden, dus dat neem ik zeker ter harte.”
- Onderneem je zelf nog andere acties ten voordele van borstkanker(onderzoek)?
“Op 15 januari zal ik actief deelnemen aan Pink Monday en zeker en vast in het roze gaan werken. En misschien, als mijn haar ooit lang genoeg is, wil ik graag mijn haar doneren aan Pink Ribbon.”
Bert Milazzo - Re-integratiecoach bij TRIXXO Dienstencheques
Bert Milazzo (48) werkt sinds kort als re-integratiecoach bij TRIXXO Dienstencheques. Zijn primaire focus is om langdurig zieke of arbeidsongeschikte medewerkers te begeleiden bij hun terugkeer naar de werkvloer. Hij treedt met hen in gesprek om een eventuele terugkeer bespreekbaar te maken en samen alle mogelijkheden te bekijken.
Gezien de aard van de werkzaamheden die een huishoudhulp of strijkster moet uitvoeren, zijn re-integratiemaatregelen vaak van toepassing. Hierbij gaat het om aanpassingen van de werkuren, de werkplek en het takenpakket. Begeleiding of coaching bij de uitvoering van bepaalde taken wordt ook regelmatig voorzien.
Bert richt zich momenteel voornamelijk op collega’s die reeds meer dan een jaar afwezig zijn. “Vele langdurig zieken hebben echt behoefte aan begeleiding om uit hun situatie te geraken. Communicatie is vaak een uitdaging voor hen, en daarom probeer ik er voor hen te zijn als luisterend oor en vertrouwenspersoon. Het is belangrijk dat we als werkgever een ondersteunende rol spelen, begripvol zijn en dus het menselijk aspect zeker niet vergeten.”
Pink Monday
In zijn rol komt Bert ook in contact met medewerkers die getroffen werden door borstkanker. “Wanneer ik deze mensen aan de lijn heb, valt het me vaak op dat zij nog erg gemotiveerd zijn. Ze verlangen naar een gesprek, willen graag weer aan het werk, maar zijn er vaak nog niet klaar voor. Als werkgever is het belangrijk om in deze mensen te investeren. Gelukkig worden ze zeer goed opgevolgd.”
Nella Ochrymiuk - Dienstenchequeconsulente kantoor Elsene
Nella is dienstenchequeconsulente bij kantoor Elsene. In augustus 2022 kreeg ze de diagnose van borstkanker. Na meer dan een jaar afwezigheid is ze sinds kort deeltijds terug aan het werk.
- Hoe heeft TRIXXO jou als werkgever tijdens deze periode ondersteund?
“Mijn collega’s uit alle Brusselse kantoren en mijn District Manager hebben me enorm gesteund tijdens deze moeilijke periode. Ze namen regelmatig contact met me op, bleven me uitnodigen voor alle teamvergaderingen en TRIXXO evenementen. Ik mocht ook bloemen en bemoedigende berichtjes ontvangen. Het is heel aangenaam om te voelen dat je in zo’n warme omgeving tewerkgesteld bent.”
- Hoe verliep de terugkeer naar de werkvloer na deze periode?
“Doordat ik het zo getroffen heb met mijn zorgzame collega’s, wilde ik des te sneller terug aan het werk. Mijn District Manager had veel begrip voor me en adviseerde me om pas aan het werk te gaan wanneer ik me er echt klaar voor voelde. Ik stelde de uren voor waarvoor ik me bekwaam voelde en zij stemde daarmee in.
Je werk hervatten is heel belangrijk voor de remissie van borstkanker. Zodra je klaar bent met de actieve behandeling, is weer aan het werk gaan motiverend omdat het een terugkeer naar het 'normale leven' betekent. Je wilt gewoon een streep zetten onder de ziekteperiode en verdergaan met je dagelijkse leven. Bovendien heb ik er nood aan om mijn mij voldoende bezig te houden met andere zaken dan behandelingen, ziekenhuisbezoeken, de angst voor hervallen…
Ik geef toe dat ik me zenuwachtig voelde voordat ik weer aan het werk ging. Ik stelde mezelf veel vragen: zou ik hetzelfde werk kunnen doen als voor de ziekte, enz.? Gelukkig stelde mijn zorgzame collega’s me gerust.”
Vzw 'n witte Roos
Vzw ’n witte Roos is een organisatie die kosteloos massages en wellness-verzorgingen aanbiedt aan kankerpatienten. Annita Suys is sinds 2016 vrijwilliger bij vzw ’n witte Roos en masseert op wekelijkse basis patiënten in het ZOL of aan huis. De voorbije twee jaar kocht TRIXXO in totaal 10.000 doosjes chocolade aan ten voordele van vzw ’n witte Roos als geschenkjes aan medewerkers. We lieten Annita aan het woord.
- Waarvoor zet vzw ’n witte Roos zich in?
“Vzw ’n witte Roos is een initiatief van Rina Gubanski. Twintig jaar geleden kwam ze in haar schoonheidsinstituut vaak in contact met kankerpatiënten. Tijdens hun gesprekken gaven ze aan dat ze veel angst hadden naar de toekomst toe en dat hun behandelingskosten in de ziekenhuizen hoog waren.
Als één van de pioniers in België heeft zij een streelzachte massagetechniek ontwikkeld, de ‘zorg-herbalanceringsmassage’, die op ieder tijdstip van de behandeling kan uitgevoerd worden en als doel heeft de spanning en stress te milderen.
Daarnaast ontwikkelde ze een speciale gelaatsverzorging die de naam ‘Wellness-gelaatsverzorging’ meekreeg. Deze behandeling is specifiek voor de super gevoelige huid met extra verzorgende aandacht voor de handen en de voeten.
Bovengenoemde service bieden wij gratis aan in diverse Vlaamse ziekenhuizen en aan huis.”
- Waarom is het belangrijk dat organisaties als TRIXXO vzw ’n witte Roos steunen?
“We krijgen geen subsidies. Privé-initiatieven en bedrijven die ons financieel steunen zijn voor ons als een geschenk uit de hemel. Hiermee kunnen we onze werkingskosten, zoals de kilometervergoedingen en de opleidingskosten van onze vrijwilligers en verzekeringen etc., betalen. We zijn TRIXX0 dan ook enorm dankbaar voor hun financiële steun!”
- Waarom is vzw ’n witte Roos een belangrijk initiatief voor jou?
“Ik ben één van de weinigen die nog niet van dichtbij geconfronteerd werden met kanker. Ik ben me er wel van bewust dat de ziekte alom vertegenwoordigd is, én heel veel gezinnen hier wel mee in aanraking komen. Ik wilde me graag inzetten voor anderen die het minder goed hebben dan wij. Dat kon op vele manieren; er zijn zoveel mooie doelen. Maar het leek me heel mooi om met je handen door een streelzachte massage mensen even hun ellende te laten vergeten, hen even tot rust te laten komen.
Eénmaal de cursus gevolgd, ben ik onmiddellijk beginnen masseren. En elke keer opnieuw maakt het goede gevoel van de patiënt, het feit dat hij/zij even kan genieten én eventjes niet aan de 'kanker' denkt, alsook zijn/haar dankbaarheid me weer ontzettend blij. Ik heb hierdoor ook beter leren relativeren én geleerd blij zijn met kleine dingen én met mijn eigen situatie. Bovendien word ik, als 'stresskip', zelf ook rustig van zo'n massage. Dus eigenlijk genieten we met twee. En daar doe je het voor!”
Malika Lippert - huishoudhulp Aarlen
Malika is reeds 6 jaar huishoudhulp bij TRIXXO Aarlen en gaat momenteel voor een tweede keer de moedige strijd aan tegen borstkanker.
“Mijn naam is Malika Lippert. Ik ben 44 jaar oud en werk nu bijna 6 jaar bij TRIXXO. Ik werd getroffen door borstkanker en was bijna 7 jaar in remissie. Toen ik op 21 november mijn jaarlijkse controle had, kwam ik erachter dat ik opnieuw borstkanker heb. Ik heb ervoor gekozen om tot nu toe te blijven werken omdat het psychologisch welzijn belangrijk is, ondanks de moeilijkheden die ik begin te ondervinden bij het uitvoeren van mijn taken. Op donderdag 18 januari word ik geopereerd en zal ik voor onbepaalde tijd in ziekteverlof zijn, totdat hier op basis van de resultaten van mijn behandelingen en controles anders over beslist wordt.
Mijn klanten zijn heel sympathiek en aardig. Net als mijn consulente Elodie van het kantoor in Aarlen. Ik weet niet hoe mijn ziekteverlof zal verlopen, maar ik zie er momenteel erg tegenop om weer thuis te zijn. Ik heb dit eerder meegemaakt en weet hoe makkelijk het is om geïsoleerd te geraken. Ik hoop dan ook dat mijn terugkeer snel en soepel zal verlopen. Moge deze moeilijke tijden snel achter me liggen! Bedankt dat jullie ons deze steun willen bieden en Pink Monday in de kijker zetten!”
Sabine Jacobs - huishoudhulp Hoeselt
Sabine (36) is al bijna 14 jaar huishoudhulp in Hoeselt. Ze werd reeds twee keer getroffen door borstkanker, in 2019 en in 2022. Sinds juni 2023 is ze terug aan het werk bij TRIXXO.
- Hoe heeft TRIXXO jou als werkgever tijdens deze periode ondersteund?
“TRIXXO heeft me heel goed gesteund. Regelmatig belde mijn consulente me op om te vragen hoe ik me voelde en hoe alles verliep. Ik heb ook eens een boeketje bloemen gekregen. Het was fijn om te weten dat ze aan me dachten.”
- Hoe verliep de terugkeer naar de werkvloer na deze periode?
“Dat verliep eigenlijk heel vlot. Ik had verwacht dat het na twee operaties en al mijn behandelingen moeizaam ging verlopen, maar ik kan zeker niet klagen. Ik voel me bijvoorbeeld niet sneller vermoeid. Oorspronkelijk werkte ik 32 uur per week en in overleg met mijn specialist ben ik terug opgestart met 16 uur per week. Vanuit TRIXXO gingen ze hier ook zeer flexibel en respectvol mee om.”
- Hebben je klanten hun medeleven getoond tijdens jouw ziekteperiode?
“Al mijn klanten waren er voor mij. Ze contacteerden me stuk voor stuk, of dat nu met een telefoontje, een boeketje bloemen of een kaartje was. Ik voelde dat ze me echt appreciëren. Eén van mijn klanten werd in dezelfde periode als ik getroffen door borstkanker en onderging een gelijkaardige behandeling. Daardoor hadden we veel steun aan elkaar.”
- Heeft jouw diagnose jouw kijk op het leven veranderd?
“Ik ben een zeer positief ingesteld persoon. Ook tijdens mijn ziekte ben ik altijd positief gebleven. Nooit heb ik een moment gehad waarop ik de gedachte dat het ook wel eens niet goed kon komen, toeliet. Vechten ging ik sowieso doen. Er is m.a.w. weinig veranderd aan mijn instelling.”
- Wat heeft jou het meest geholpen tijdens deze moeilijke periode?
“De steun van mijn ouders en mijn vriend heeft me echt door deze moeilijke periode geholpen. Mijn stiefmoeder, die helaas ondertussen overleden is aan longkanker, is er destijds ook echt voor mij geweest.”
- Waarom is een initiatief als Pink Monday voor jou belangrijk en waarom vind je het belangrijk dat TRIXXO zich hiervoor inzet?
“TRIXXO is een groot bedrijf met veel vrouwelijke medewerkers. Ik ben van mening dat er meer gepraat moet worden over borstkanker. Om de twee jaar worden vrouwen tussen 50 en 69 jaar uitgenodigd voor een gratis mammografie. Ze zouden dat beter vanaf een jongere leeftijd toepassen. Vanuit mijn persoonlijke ervaring heb ik namelijk heel wat jonge vrouwen met borstkanker rondom me in het ziekenhuis gezien.”
Alexandra Petit - huishoudhulp Doornik
In juli 2020 ontdekte Alexandra een knobbeltje in haar borst. Na haar mammografie werd het al snel duidelijk. Alexandra kreeg dezelfde diagnose als haar moeder in 2016 kreeg, er was sprake van genetische hormonale borstkanker. Op 25 augustus, haar 40e verjaardag, startte ze voor het eerst met chemotherapie.
- Steunen je werkgever en klanten je tijdens deze moeilijke periode?
“De meisjes van op kantoor hebben enkele keren contact met me opgenomen om te horen hoe het met me gaat. Mijn klanten hebben me allemaal gecontacteerd of zijn zelfs bij me op bezoek geweest. Ik heb een goede relatie met elk van hen en mijn ziekte heeft hen erg geraakt.”
- Welke impact heeft borstkanker op jou?
“Op dit moment onderga ik nog steeds behandelingen en leer ik leven met alle bijwerkingen en pijn die hierbij komen kijken. Ze stellen me in staat om hier nog te zijn, maar maken helaas een heleboel andere zaken in het leven zwaar. Het gevecht tegen kanker is een constante strijd tussen het hoofd en het lichaam.”
- Heeft jouw diagnose jouw kijk op het leven veranderd?
“Momenteel neem ik de nodige rust en herstel ik met onverwoestbare mentale kracht. Ik wil na een jaar en drie weken echt terug aan het werk. Toch zal mijn nieuwe motto zijn om met volle teugen van het leven te genieten, want dat besef je pas echt wanneer je iets ernstig overkomt.”
- Wat heeft jou het meest geholpen tijdens deze moeilijke periode?
“Mijn kinderen en mijn partner geven me de kracht om te blijven vechten. Ik heb mijn moeder aan dezelfde ziekte verloren, dus ken ik de pijn van het verlies van een moeder maar al te goed. Ik wilde niet dat mijn dochters hetzelfde overkwam.”