Ingrediënten (voor 6 pers.):
- 500 g gehakt van varkensvlees,
- 500 g gehakt van rundvlees,
- 4 sneetjes sandwichbrood (zonder korst) gedrenkt in melk,
- 5 fijngesneden uien,
- 1 bosje fijngehakte peterselie,
- 2 eieren,
- Peper en zout,
- Nootmuskaat,
- Paneermeel,
- Bruine suiker,
- Rode wijnazijn,
- 1 l vleesbouillon,
- Siroop,
- Kruidnagel, laurier, tijm,
- Jeneverbes,
- Rozijnen.
Zo ga je te werk:
- Meng het vlees, het uitgelekte brood, 1 gesnipperde ui, de peterselie en de eieren tot een homogeen mengsel.
- Rol de gehaktballetjes tot ongeveer 120 g elk (met de hand).
- Bak ze in een pan in boter.
Bereiding van de saus:
- In de jus van het vlees, 4 in plakjes gesneden uien bruin, besprenkelen met een snufje tijm, bruin laten worden.
- Voeg 4 eetlepels bruine suiker toe om een karamel te vormen en blus af met een scheutje rode wijnazijn.
- Voeg 1 liter vleesbouillon of water toe waarin 2 blokjes vleesbouillon zijn opgelost.
- Breng aan de kook en verwerk 4 goede eetlepels siroop en 4 kruidnagels en een paar jeneverbessen.
- Breng op smaak met peper en zout en 2 laurierblaadjes. Laat 30 tot 35 minuten koken.
- Voeg aan het einde van het koken een paar rozijnen toe en bind met maïzena of met een bewerkte boter (50% boter en 50% bloem).
- Pas de kruiden aan.
- Leg de gehaktballetjes in de saus en laat enkele minuten sudderen op zeer laag vuur.
Smakelijk!